Zsámbéki Színházi Bázis

Zsámbéki Színházi Bázis - Espa HotelAz 1983 óta Mátyás Irén és a néhai Bicskei Gábor vezetésével létrejött Zsámbéki Szombatok Művészeti Fesztivál, majd 1995-től ennek keretében létrehozott Zsámbéki Nyári Színház.

A színházi műhelymunkák számára kívánt kezdettől „terepet” biztosítani Zsámbék. A kőszínházi évadon kívüli szabadabb kísérletezés terepének, a létrehozott előadások munkafolyamati work-shop jellegének, valamint a rendkívül szűkös anyagi források között egy ici-picit az avignoni fesztivál Theoréma programjához hasonlóan izgalmas, érlelődő fiatal rendezők és társulatok számára egy-egy új előadás létrejöttének segítése. A terek száma bővült és konkretizálódott azzal a kiépített antik görög színház formájú és egyúttal a bázis “kilátópont jellegű” fekvésének köszönhetően a táj egészében való elhelyezkedése miatt Karsai György jellemzése alapján a “kis magyar Epidaurosz”. A nagy zárt színházcsarnok birtokbavétele is új távlatokat nyitott a szabadtérhez képest átvitt értelemben is és fizikai szempontból is.

A település más történelmi játszóhelyein, a Romtemplomnál, a Zárda-kertben, a Deák udvaron is sor kerül rendezvényekre. A programok döntő többsége azonban a bázis 15 hektáros területe 23 építményében zajlik. A színházi előadások mellett filmfesztivál és képzőművészeti kiállítássorozat is része a programnak. A gyermekelőadások és a hozzájuk kapcsolódó játszóházak helyszíne azonban a zsámbéki művelődési ház épülete maradt. Az egész nyári sorozatot megnyitó hagyományos Zsámbéki Majális minden május utólsó szombatján a Csillagerdőben zajlik. A nyári időszakban Zsámbékon zajló egyéb rendezvények: a Zsámbéki Jazz Open, mely júliusban minden pénteken a romtemplomnál kerül megrendezésre. Szombat esténként a barokk plébániatemplomban zajlik Premontrei esték címmel egy egyházzenei koncertsorozat. Augusztus utolsó hétvégéje a hagyományos Zsámbéki Baráti Lovastalálkozó időpontja, melynek helyszíne a sportpálya környékén van.

« Vissza a sport és szabadidőhöz