Hozzávalók (4 személyre):
70-80 dkg pulykamell
10-12 db szőlőlevél
0,5 l must
15-20 szem fehér szőlő
10 dkg csiperkegomba
só, őrölt fehérbors
5 szem közepes burgonya
4 szelet trappista sajt
1 dl tejszín
egy kis köteg snidling
kevés friss petrezselyem zöld
Elkészítés:
A szőlőleveleket jól megmossuk, a szárait levágjuk. Az erét picit levágjuk és forró vízben leforrázzuk. A pulykamellet megtisztítjuk a hártyától és megnyitjuk, késsel nagyjából próbáljunk téglalap alakot formázni. A széleit levágjuk egyenesre. Kiklopfoljuk. Sózzuk, borsózzuk. A leeső darabokat ledaráljuk, és egy edényben összekeverjük a szeletekre vágott és lepirított gombával, apróra vágott snidlinggel, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és a tejszínnel. Ezt a tölteléket tesszük a pulykamellbe, feltekerjük henger alakúra és a leforrázott szőlőlevelekbe tekerjük, majd alufóliába. Egy tepsibe öntsük bele a mustot, abba helyezzünk egy bele való szűrőbetétet, amibe tesszük a pulyka roládokat és az egészet fedjük le. Fél órát tegyük be 130 fokos sütőbe. Majd ha kész, a párolólét egy kis edényben a tűzhelyen visszaforraljuk 3-4 dl-re és kevés keményítővel sűrítsük be. A burgonyákat, amiket már megmosás után megfőztünk és kihűtöttünk vágjuk félbe (az egyik darabot pucoljuk meg az ötből), majd egy kis talpat vágjunk neki. Egy kis kanállal vájjuk ki a közepét és egy kivajazott tepsibe tegyük bele őket. A kivájt darabokat és a plusz egy megpucolt szemet vajjal tegyük egy tálba és villával jól nyomkodjuk össze. Sózzuk és kis borsot is rakhatunk bele, majd néhány félbe vágott szőlőszemet keverjünk hozzá. Ezt a masszát töltsük vissza a burgonyákba, majd egy kis szelet sajtot tegyünk a tetejére és sütőben 190 fokon 10 percig süssük.
Tálalás: a pulykákat bontsuk ki a fóliából, majd karikázzuk fel 1-1,5 centis darabokra. Két burgonyát tegyünk a tányérra, majd döntsük neki 4-5 karika pulyka roládot és öntsük le a mustmártással. Petrezselyem zölddel és snidlinggel díszítsük.
Jó étvágyat!