Hozzávalók (4 adaghoz):
egész pisztráng 4 db
burgonya kisebbek 1 kg
alma 2 db
szegfűszeg 8 db
cukor egy evőkanál
fehérbor 1 dl
méz 4 evőkanál
vaj 8 dkg
szeletelt mandula 3-4 evőkanál
só
őrölt fehérbors
2 db citrom
oliva olaj 2 dl
Elkészítés:
A burgonyákat ( lehetőleg egyforma) jól megmossuk és sós vízben megfőzzük. A pisztrángokat lepikkejezzük, megmossuk majd beírdaljuk mindkét oldalán őket. Az almákat cikkekre vágjuk ( magház nélkül) és a fehérborral és egy pici vízzel , a szegfűszeggel és egy kevés cukorral felfőzzük. Egy-két percig forraljuk csak és hagyjuk kihűlni a levében . Sózzuk , borsózzuk a pisztrángokat, majd töltsük be a hasüregébe a lecsöpögtetett almákat. Kiolajozott tepsibe állítva helyezzük be a halakat, facsarjunk rá citromlevet és 200 fokos sütőben süssük 15 percet. A burgonyákat ha kihűltek vágjuk cikkekre és olajozott tepsibe tegyük, majd sózzuk, borsózzuk picit és locsoljuk meg mézzel. Süssük 15 percig ezt is. Tálalás: a burgonyát ha szépen megpirultak tegyük a tányérunkra egy halomba, majd mellé a pisztrángot, amit locsoljunk meg a vajon megpirított mandulával. Citromcikket és friss petrezselyem zöldet tehetünk mellé.
Jó étvágyat!