Hozzávalók (4 adaghoz):
Kacsamell 1 kg
Olíva olaj 1 dl
Aszalt füge 1 csomag
Leveles tészta 30 dkg
Dió 10 dkg
Tojás 2 db
Méz 2 evőkanál
Narancs 1 db
Keményítő 1 evőkanál
Fehérbor 3-4 dl
Só, őrölt bors,1 szál rozmaring
Raguhoz gyümölcsök:
alma, körte, szőlő, ananász, aszalt gyümölcsök
Elkészítés:
A kacsamelleket megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk. Vékony pengéjű késsel felszúrjuk és beletömködjük az aszalt fügéket. Borsozzuk, majd egy badellába tesszük, és olíva olajjal meglocsoljuk. Közé rakunk egy szál rozmaringot, majd lefedve két napig pácoljuk. Leveles tésztát lisztezett deszkán vagy asztalon kinyújtjuk fél cm vastagra és kb. 60 cm hosszúra és derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk le. Kis kürtős kalács formákat lekenünk olvasztott vajjal és lisztbe forgatjuk, majd erre tekerjük fel a tészta csíkokat. Lekenjük egész tojással őket, majd durvára tört dióba forgatjuk és egy tepsiben 200 fokon arany barnára sütjük (kb. 15 perc). A kacsamelleket sózzuk és egy serpenyőben mindkét oldalán elősütjük, majd egy tepsiben a sütőben 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Utána néhány percig meleg helyen pihentetjük. Egy edényben mézet karamellizálunk, majd rádobjuk a feldarabolt gyümölcsöket. Meglocsoljuk a fehérborral, felforraljuk, majd vízzel kikevert keményítővel besűrítjük.
Tálalás: a kürtőt a tányérra helyezzük, majd a gyümölcsragú egy részét beletálaljuk a többit elé. A kacsamelleket felszeleteljük kb. fél centisekre és a ragura fektetjük. Rozmaringgal díszítjük.
Jó étvágyat!