Hozzávalók (4 személyre):
Sertés csülök csontos - 2 db kisebb (1,5 kg körüli)
Vörös hagyma - 2 fej
Fokhagyma - 1 fej
Egész fekete bors - 6-8 szem
Fejes fehér káposzta - 1 kg
Őrölt kömény - egy csipet
Ecet - egy evőkanál
Cukor - 2-3 dkg
Olaj - 1 dl
Tejföl - 0,5 l
Só
Tésztához:
Liszt - 0,8 kg
Élesztő - 4 dkg
Tej - 0,4 l
Margarin - 10 dkg
Cukor - 1 dkg
Só
Bacon szalonna - 10 dkg
Tojás - 1 db
Elkészítés:
A csülköket csontosan felrakjuk főni vízben a megpucolt hagymával, a fokhagyma felével, az egész borssal, babérlevéllel és sóval. Egy kisebb fej vöröshagymát felszeletelünk, és olajon félig megpirítjuk, majd hozzáadunk egy nagy evőkanál cukrot. Karamellizáljuk, majd rátesszük a felszeletelt káposztát. Pici őrölt köménnyel és sóval megszórjuk. Egy kis pohár vizet hozzáöntünk. Amikor majdnem leforrt a leve hozzáadjuk az ecetet és lefőzzük a maradék levét is.
Az élesztőt egy kis tálkába morzsoljuk, hozzáöntünk egy kevés tejet, cukrot és langyos helyen kelesztjük. Egy nagy keverőtálba beleöntjük a lisztet, pici sót, az apróra feldarabolt bacon szalonnát, a margarint, a tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk és letakarva pihentetjük. Előző nap is bekeverhetjük a tésztát, csak akkor jól fóliázzuk le, és hűtőben tároljuk.
A csülkök, ha megfőttek vegyük ki a főző léből, és még forrón húzzuk ki a csontot belőlük. Ha kihűltek és a káposzta is, a csülköket vágjuk fel kb. 35 dkg-os darabokra bőrrel együtt. A tésztát lisztezett asztalon nyújtsuk ki majdnem egy ujjnyi vastagságúra, negyedeljük el. Tegyük rá a csülköket és vele együtt a lecsepegtetett káposztát, fedjük be körbe a tésztával. Majd kivajazott és lisztezett tepsibe tegyük őket hézagosan, mert megkel még a tészta, majd kenjük le egész tojással őket. Pihentessük legalább 10 percig. Előmelegített sütőben 190 fokon süssük kb. 15-18 percig. Tálaláskor vágjuk félbe és locsoljuk meg fokhagymás tejföllel.
Jó étvágyat!