Szépia Bio & Art Hotel ****

Telefon: +36 23 919 100
Fax: +36 23 919 150
Mobil: +36 30 948 2142
E-mail: info@szepiahotel.hu

H-2072 Zsámbék, Nyárfás utca 2.

Budapesttől 30 km távolságra található a szálloda, autóval az M1-es autópálya 25-ös kilométer jelzésétől vagy a 100-as főúton könnyen megközelíthető.
GPS: N47.54049°; E18.72250°

+36 30 948 2142 FOGLALÁS

Használjuk ki a lehetőséget hazánk megismerésére! Itt van a mi szeretett városunk, egy igazi gyöngyszem, amely az ország minden pontjáról könnyen megközelíthető. Mi, zsámbékiak, büszkék vagyunk 800 éves Romtemplomunkra, a városunk páratlan szépségű fekvésére, a Török-kútra, a Zichy Kastélyra, a Zárdakertre, a premontrei és sváb hagyományainkra, továbbá városunk oktatásban betöltött szerepére. Kivételes és különleges premontrei engedéllyel a mi utasaink a Zichy kastélyt is látogathatják.

Romtemplom

A romjaiban is fenséges bazilikát a premontrei szerzetesek építették az 1200-as évek közepe táján. Az 1763-as földrengés félig lerombolta, azóta nem építették újjá. A Kőtár állandó kiállítása felidézi a templom és a régi korok emlékét. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére. A domb – amire a Romtemplom épült – tengerszint feletti magassága 200 méter. A Zsámbéki Medence bármely pontjáról érkezik az idelátogató, elsőként a Romtemplomot pillantja meg. Ezen a helyen már 1030-ban Szent István törvényének megfelelően állt egy falusi templom. Erre az egykori egyhajós falusi templomra épült a XIII. században a késő román – kora gótikus stílusú, háromhajós bazilika, majd a hozzá tartozó 4000 m2 nagyságú kolostor, mely romjaiban is fenséges látványt nyújt. A 38 méter hosszú és 24 méter széles templom késő román stílusban épült, megtalálhatók rajta az építtetésének idején jelentkező új irányzatnak, a gótikának a sajátosságai is. Román jellegét elsősorban a külső formái mutatják, míg a gótika főleg a belső kőfaragásokban jelentkezik. A templom növényi díszítő elemei a liliom, a háromkaréjos lóhere, és a szőlő. A figurális díszítő eleme a sárkány, de emberlakos ábrázolás is található: a köpenyében ülő szerzetes.

 

Lámpamúzeum – Zsámbék

Lámpamúzeum

Európa legelső lámpamúzeuma 1971-ben nyílt meg Borus Ferenc rendkívül gazdag magángyűjteményéből. A rómaiak olajmécsesétől az egykori hercegek gyertyatartóján át, a ma is használt vasúti lámpáig szinte minden fellelhető benne. Az 1960-as években Bours Ferenc palackozott italok gyűjteményéből rendezett be saját borospincéjében egy “Bormúzeumot”. Ide keresve megfelelő világítási eszközöket, került kapcsolatba a lámpákkal. Annyira megtetszettek neki a szebbnél-szebb darabok, hogy észrevétlenül is a gyűjtőjükké vált. A kiállított tárgyakat egy-két kivétellel saját pénzén vásárolta meg, volt olyan nap, amikor 20-25 db került a tulajdonába. A tárgyak többsége koszosan, rozsdásan, hiányosan került elő, így a restaurálás mesterségét is elsajátítva minden lámpát saját maga hozott rendbe. A Magyar Távirati Iroda népszerűsítő munkájának köszönhetően a lámpagyűjtemény világhírre tett szert. Jelenleg 1000-1100 darab világítási tárgy található az ország egyetlen Lámpamúzeumában. Az intézmény 1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban felvételt nyert az amerikai Nemzetközi Lámpaklubba, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságok tagja közé került. Hazánkban a Magyar Köztársasági Elnök 1999-ben Arany Emlékéremmel jutalmazta, a múzeum alapítóját pedig 1998-ban Zsámbék Nagyközség Vezetősége díszpolgárrá választotta.

 

Zichy Kastély

A várat az 1100-as évek végén kezdték építeni, a XIV-XV. században lett végvár. A ma látható barokk kastély a XVIII. században épült. 1902-ben átalakították. Eredetileg egyemeletes volt, saroktornyokkal, a XIX. század végén egészült ki újabb emelettel. Egykori kápolnája méretei miatt is ritkaságnak számít. A Zichy kastély helyén a XII. században Aynard lovag földvára állt, majd az 1200-as évek elejére kiépült a kővár, ahol az évszázadok során királyok, hadvezérek, országnagyok fordultak meg vadászni, tanácskozni az ország sorsáról. 1541-ben Buda várának megszállásával egy időben Zsámbékot is elfoglalta a török. A harcok során a vár is és a templom is erősen megrongálódott. A középkori vár maradványain a Zichy család építetett eredetileg egyemeletes kastélyt és telepítette újra Zsámbékot elsősorban sváb és frank telepesekkel. A várkastély a XX. század elejétől kezdve a mai napig oktatási célokra szolgál. Jelenleg a Premontrei rend 12 évfolyamos gimnáziumot működtet az épületben. A látogatók kívülről tekinthetik meg.